torstai 24. helmikuuta 2011

Tuoretta leipää

Meillä ei enää osteta juuri lainkaan kaupan leipiä, teen lähes kaikki leivät itse tai yhdessä lasten kanssa. Innostus leipomiseen lähti työväenopiston leipäkurssilta jonne osallistuimme ystäväni kanssa reilu vuosi sitten. Viime kesänä leipominen jäi helteiden vuoksi, mutta nämä pakkaspäivät ovat ihan parhaita leivontapäiviä. Uusin leipäsuosikkini on Namasten sekaleipä, tämän helpommaksi ei leipominen voi enää tulla!


Namasten sekaleipä

3 kuppia lämmintä vettä
25-30 g
tuorehiivaa
1,5 rkl suolaa

0,5 kuppia ruisjauhoja

0,5 kuppia täysjyväjauho

5,5 kuppia vehn
äjauhoja
(kuppi on tässä tapauksessa noin 2,5 dl)


Sekoita yhteen vesi, hiiva ja suola. Lisää jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa.
Anna taikinan nousta kaksi tuntia. Nappaa jauhoisin käsin neljäsosaa taikinasta ja pyöräytä siitä nopeasti greipinkokoinen pallo, litistä ilmat pois. Anna sen kohota 40 minuuttia. Laita loput taikinasta jääkaappiin, jossa se säilyy kaksi viikkoa. Kun leipä on kohonnut, huiskauta päälle jauhoja ja tee pari viiltoa sahareunaisella veitsellä. Paista 230 asteessa noin 35 minuuttia. Laita uuniin pieni kuppi kiehuvaa vettä, saat leipään rapean kuoren. Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta vehnää tulee olla vähintään puolet. Taikinasta voi leipoa myös sämpylöitä. Leivo ne suoraan jääkaappikylmästä taikinasta pellille ja uuniin. Itse olen käyttänyt kuppimittana Muumi-mukia, jätän kupin ehkä vajaa sentin vajaaksi yläreunasta. Olen kokeillut vaikka minkälaisilla eri jauhosekoituksilla, mutta ehdottomasti paras on tullut yhdistelmällä vehnäjauho, ruisjauho ja durumvehnäjauho. Myös vehnäjauhon, spelttijauhon ja durumvehnäjauhon yhdistelmästä tykkään kovasti.




Huomenna ajattelin laittaa ruisleivän juuren tekeytymään että ensi viikolla voin tehdä ruisleipää. Samoin ajattelin kokeilla yhtä toista superhelppoa leipää, nimesin sen Tainan herkkuleiväksi reseptin antajan mukaan :)


Tainan herkkuleipä (1 leipä)


8 dl jauhoja (esim. 2 dl spelttijauhoja, 2 dl sämpyläjauhoja, 2 dl grahamjauhoja ja 2 dl ruisjauhoja TAI vaikka koko 8 dl sämpyläjauhoja)

2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa (tai 1/2 tl tuorehiivaa)

4 dl hanakylmää vettä


Sekoita kuivat aineet vähintään 3 litran kulhossa ja lisää kylmä vesi. Tuorehiiva liuotetaan veteen ensin. Sekoita aineet kauhalla tms. sekaisin, älä turhaan vaivaa. Taikina on löysää. Peitä tiiviisti joko muovikelmulla tai astian omalla kannella.
JÄTÄ TAIKINA KULHOON KOHOAMAAN 12-18 TUNNIN AJAKSI. 24 tuntiakaan ei tee pahaa, testattu on. Kohoamisajan päätyttyä sekoita taikinaa sen verran, että saat ilmakuplat pois. Tässä vaiheessa voit lisätä esim. 1 dl rusinoita ja 1 dl auringonkukansiemeniä. Sitten valitse toimintatapa paistoastiasi mukaan. Paistoastiana voi käyttää melkein mitä vain uuninkestävää. Tässä pari testattua: 1)silikoninen leipävuoka: Kaada taikina vuokaan, peitä leivinliinalla ja anna kohota ainakin pari tuntia 2)uunivuoka tai kattila: Kohota hämmennettyä taikinaa alkuperäisessä kulhossa vielä pari tuntia, kaada vasta juuri ennen paistoa vuokaan. Kattilaa käyttäessä sen voi laittaa uuniin siksi aikaa, kun uuni lämpeää 225 asteeseen, ja sitten kipata kohonneen taikinan kulhosta kuumaan kattilaan. HUOM! Paistetaan 225 asteessa ensin kansi vuoan päällä (tai alumiinifolio leipävuoan päällä) puoli tuntia ja sitten vielä ilman kantta 20 minuuttia. Tarkista leivän kypsyys kopauttamalla sitä pohjaan. Kypsä leipä kumisee.

2 kommenttia:

  1. Mun blogissa on sulle jotain. Käy hakemassa :)

    VastaaPoista
  2. Mä oon nyt kans leiponut jatkuvasti leivät ite. Tein niitä ruisruutuja, joista oon sulta saanut ohjeen, aivan älyttömän hyviä! Eilen tein eka kertaa myös gluteenitonta leipää ja Jussin mielestä tuli kuulemma hyvää. Teen siis jatkossakin. :)

    Ronja on tosin valittanut, että miksei voida ostaa leipää kaupasta, muutkin ihmiset kuulemma ostaa... mutta syö kuitenkin hyvillä mielin tätä kotitekoista. :D

    VastaaPoista