torstai 9. syyskuuta 2010

Leipomishommia

Leivomme usein tyttöjen kanssa leipää. Huomattava säästö ja kivaa yhteistä puuhaa. Meidän vajaa 4-vuotias on jo pitkään osannut luetella mitä sämpylätaikinaan laitetaan, hyvä opettaa jo pienestä pitäen selviytymistaitoja elämää varten :D

Lisää inspiraatiota leivänleipomiseen sain vuosi sitten järjestetyllä työväenopiston kurssilla jolle osallistuimme ystäväni kanssa. Teimme siellä mm. kunnon ruisleipää juuren avulla, ja paljon muita herkullisia leipiä. Pitäisikin kaivaa ohjevihko esille että saisi vähän vaihtelua näihin tavallisiin leipiin.















Tänään listalla olivat uusi tuttavuus porkkanasämpylät pellavansiemenillä sekä kuvassa näkyvä koko perheen suosikki ruismallasleivät. Nämä leivät onnistuvat sekä sämpylöinä että vuokaleipänä. Kiireessä teen vuokaleipää mutta lasten osallistuessa leivontaan teen sämpylöitä.









Ruismallasleivät

5 dl vettä
kuivahiivaa paketin ohjeen mukaan (laitan yhden pussin)
7 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 dl leipämaltaita
50 g sulatettua voita
0,5 dl siirappia
1 tl suolaa

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lämmitä vesi ja siirappi. Sekoita kaikki aineet keskenään, lisää viimeisenä voisula. Huom! taikinaa ei tarvitse vaivata suuremmin, riittää että reippaasti käsin tai kauhalla sekoittaa aineet. Anna taikinan kohota liinan alla. Leivo sämpylöiksi, kohota uudestaan. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti